luni, 21 mai 2012

Gazpacho


Gazpacho e o supă spaniolă care se serveşte rece. E foarte uşor de pregătit (e nevoie doar de un blender) şi e un bun aliat pe timpul verii.
 
Ingrediente :
6 roşii mari, mai moi
3 castraveţi cornichon
2 ardei graşi
2 cepe medii
5 căţei de usturoi
zeama de la o lămâie
3 linguri ulei de măsline
sare, piper


Roşiile se pun în apă fierbinte, apoi se curăţă de pieliţe şi se taie cubuleţe.  Se taie cubuleţe şi ceapa, ardeii, castraveţii. Usturoiul se mărunţeşte.

Toate legumele se pun în blender şi se mixează. Dacă roşile nu sunt suficient de zemoase, se mai pune o cană de bulion. La sfârşit se adaugă zeama de lămâie, uleiul de măsline, sare şi piper după gust.

Supa se serveşte rece, cu crutoane şi cubuleţe de ardei, castravete etc. Puteţi pune în farfurie şi felii de ou fiert.



Se păstrează în frigider până la 2 zile.

vineri, 18 mai 2012

Melcişori cu scorţişoară


Am primit reţeta asta pe e-mail de vreo 2 luni (mulţumesc Beatrice !) dar abia acum mi-am făcut timp să o încerc. Am modificat-o puţin, mai ales cantităţile de zahăr folosite, nefiind amatoare de deserturi foarte dulci.

Ingrediente pentru aluat :
500 grame făină
1 plic drojdie uscată
250 ml lapte cald
2 linguri zahăr
2 ouă
80 grame unt topit sau echivalentul în ulei vegetal, fierbinte

Pentru umplutură :
1 ceaşcă zahăr (de preferinţă brun)
2 ½ linguriţe scorţişoară
50 grame unt

Pentru glazură :
90 grame cremă de brânză Philadelphia
90 grame unt
2 – 3 linguri zahăr pudră
miez de nucă, tocat

Făina se amestecă cu zahărul şi drojdia uscată, apoi se toarnă puţin lapte cald şi se frământă. Se adaugă ouăle şi se începe frământatul, turnând puţin câte puţin lapte. Trebuie să se obţină un aluat elastic, care se dezlipeşte uşor de pe degete. La sfârşit se încorporează untul topit sau uleiul cald, se mai frământă puţin şi se pune aluatul la dospit pentru o oră.

Pe blatul de lucru se presară puţină făină, se răstoarnă aluatul şi cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 0.5 cm.



Foaia se unge cu unt topit iar suprafaţa se presară uniform cu amestecul de zahăr şi scorţişoară.



Apoi foaia se rulează pe lungime. Cu ajutorul unui fir de aţă se taie ruloul în bucăţi de aproximativ 5 cm lungime (aţa taie perfect). 



Melcişorii se culcă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă să crească o jumătate de oră.



Cuptorul se încălzeşte la 200°C. Rulourile se coc timp de 20 de minute.



In acest timp se prepară glazura, amestecând  crema de brânză cu untul şi zahărul pudra (cu o lingură sau cu un mixer), până se obţine o cremă  uşoară.

Rulourile se scot din cuptor şi cât sunt încă fierbinţi se acoperă cu glazura. Glazura se va topi şi se va scurge peste rulouri.



Deasupra se presară nuci tocate. Melcişorii sunt delicioşi serviţi calzi. 












marți, 15 mai 2012

Tartă cu mere


Acum câteva săptămâni am văzut la Teatrul Maghiar piesa  suedezului Strindberg, Domnişoara Iulia, unde la un moment dat scena a fost invadată de mere. Now, I’m not thinking about food all day long, but… Dincolo de simbolistica lor, merele mi-au făcut poftă de o tartă cu mere, pe care însă am pus-o în practică puţin mai târziu, având nişte musafiri mai speciali.

Am folosit pentru aluat:

200 grame unt
½ ceaşcă iaurt
½  ceaşcă lapte
1 ou
2 linguriţe zahăr
170 grame făină


Pentru umplutură :
1,5 kilograme mere
2 linguriţe scorţisoară
½ linguriţă nucşoară
zahăr (după gust)
zeama de la 1/2 lămâie
1 cubuleţ unt
3 linguri griş sau mălai

Untul se taie cubuleţe şi se introduce pentru 15 minute la congelator. Apoi se amestecă în făină. Se adaugă zahăul, oul, iaurtul, laptele şi se frământă până se obţine un aluat destul de moale (dacă e nevoie se mai adaugă apă). Aluatul se împarte în 2 bucăţi care se învelesc  în folie sau pungi de plastic şi se pun la frigider pentru o oră.

Intre timp se curăţă merele şi se taie feliuţe. Se pun într-un castron şi se adaugă zeama de lămâie, amestecând uşor (merele nu se vor mai oxida). Se toarnă deasupra zahărul, scorţişoara şi nucşoara şi se amestecă bine astfel încât fiecare bucată de măr să fie tapetată cu amestecul de zahăr şi condimente. 



Apoi se răstoarnă într-o strecurătoare, deasupra unei cratiţe, pentru a se scurge zeama din ele (cam 20 de minute). In acest timp se acoperă cu un prosop curat.

Se scoate din frigider una din bucăţile de aluat, se întinde o foaie rotundă cu care se tapetează forma de copt şi se introduce din nou la frigider.



Se ia cratiţa cu zeama de mere, se pune în ea un cubuleţ de unt şi se pune pe foc mic, amestecând din când în când. Atunci când din zeamă a rămas cam ½ se pun şi merele plus grişul sau mălaiul şi se amestecă bine. Se pune această compoziţie în forma de copt, peste prima foaie.



Din a doua bucată de aluat se întinde a doua foaie rotundă. Cu ajutorul unui pahar mic sau a unei forme pentru fursecuri se decupeaza în centrul ei două bucăţi de aluat, care se lipesc pe foaie. Se pune această foaie peste umplutura de mere. (Opţional : foaia de deasupra se poate unge cu ou bătut.)

Se dă la cuptor (la 180°C) pentru aproximativ 50 de minute.







marți, 1 mai 2012

Tăieţei cu sos de ciuperci chinezeşti mun


1 mai. Am marcat ziua incercand o reteta din bucataria poporului prieten si muncitor chinez. E nevoie de :
 
50 grame ciuperci mun uscate
2 morcovi
2 ardei kapia
1 ceapa verde
5 catei de usturoi
7 linguri sos de soia
15 grame ghimbir
5 linguri otet de orez (eu am folosit de mere si miere)
2 linguri amidon alimentar
1 pachet taietei chinezesti
 
Am fiert taieteii conform indicatiilor de pe pachet. Ciupercile le-am pus in apa calda pentru 20 de minute sa se rehidrateze (de fapt, fiindca e prima data cand gatesc ciuperci chinezeti,  am folosit 2 pachete de cate 50 de grame, dar cand s-au hidratat, am constatat ca aveam de doua ori cantitatea de care as fi avut nevoie – isi maresc de cateva ori volumul ! un singur pachet ar fi fost de ajuns)

Ceapa verde am tocat-o, separand partea alba de cozile verzi. Ardeii i-am taiat fasii iar morcovii in rondele subtiri. Am curatat bucata de ghimbir si am taiat-o marunt, la fel am procedat cu usturoiul. Dupa ce s-au hidratat ciupercile, le-am pus intr-o strecuratoare ca sa se scurga apa, apoi le-am taiat fasii.



Am pus partea alba de la ceapa si ghimbirul la calit in ulei incins, timp de un minut. Apoi am adaugat morcovii si ardeii si le-am calit timp de 3 minute, amestecand din cand in cand.



Am adaugat si ciupercile si usturoiul. Cand ciupercile au inceput sa pocneasca usor, am stins cu otetul si 200 ml de apa fierbinte. Am lasat sa fiarba timp de 5 minute.



Amidonul l-am amestecat cu 2 linguri de apa rece si l-am adaugat in compozitie, amestecand pana ce s-a ingrosat. Se adauga apoi ceapa verde tocata, sosul de soia, sare si piper. In acest moment se ia sosul de pe foc si se serveste peste taietei.


P.S. Pt a se obtine un sos mai aromat, se poate fierbe mai mult si se poate adauga mai mult usturoi.