vineri, 18 mai 2012

Melcişori cu scorţişoară


Am primit reţeta asta pe e-mail de vreo 2 luni (mulţumesc Beatrice !) dar abia acum mi-am făcut timp să o încerc. Am modificat-o puţin, mai ales cantităţile de zahăr folosite, nefiind amatoare de deserturi foarte dulci.

Ingrediente pentru aluat :
500 grame făină
1 plic drojdie uscată
250 ml lapte cald
2 linguri zahăr
2 ouă
80 grame unt topit sau echivalentul în ulei vegetal, fierbinte

Pentru umplutură :
1 ceaşcă zahăr (de preferinţă brun)
2 ½ linguriţe scorţişoară
50 grame unt

Pentru glazură :
90 grame cremă de brânză Philadelphia
90 grame unt
2 – 3 linguri zahăr pudră
miez de nucă, tocat

Făina se amestecă cu zahărul şi drojdia uscată, apoi se toarnă puţin lapte cald şi se frământă. Se adaugă ouăle şi se începe frământatul, turnând puţin câte puţin lapte. Trebuie să se obţină un aluat elastic, care se dezlipeşte uşor de pe degete. La sfârşit se încorporează untul topit sau uleiul cald, se mai frământă puţin şi se pune aluatul la dospit pentru o oră.

Pe blatul de lucru se presară puţină făină, se răstoarnă aluatul şi cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 0.5 cm.



Foaia se unge cu unt topit iar suprafaţa se presară uniform cu amestecul de zahăr şi scorţişoară.



Apoi foaia se rulează pe lungime. Cu ajutorul unui fir de aţă se taie ruloul în bucăţi de aproximativ 5 cm lungime (aţa taie perfect). 



Melcişorii se culcă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă să crească o jumătate de oră.



Cuptorul se încălzeşte la 200°C. Rulourile se coc timp de 20 de minute.



In acest timp se prepară glazura, amestecând  crema de brânză cu untul şi zahărul pudra (cu o lingură sau cu un mixer), până se obţine o cremă  uşoară.

Rulourile se scot din cuptor şi cât sunt încă fierbinţi se acoperă cu glazura. Glazura se va topi şi se va scurge peste rulouri.



Deasupra se presară nuci tocate. Melcişorii sunt delicioşi serviţi calzi. 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu