marți, 1 mai 2012

Tăieţei cu sos de ciuperci chinezeşti mun


1 mai. Am marcat ziua incercand o reteta din bucataria poporului prieten si muncitor chinez. E nevoie de :
 
50 grame ciuperci mun uscate
2 morcovi
2 ardei kapia
1 ceapa verde
5 catei de usturoi
7 linguri sos de soia
15 grame ghimbir
5 linguri otet de orez (eu am folosit de mere si miere)
2 linguri amidon alimentar
1 pachet taietei chinezesti
 
Am fiert taieteii conform indicatiilor de pe pachet. Ciupercile le-am pus in apa calda pentru 20 de minute sa se rehidrateze (de fapt, fiindca e prima data cand gatesc ciuperci chinezeti,  am folosit 2 pachete de cate 50 de grame, dar cand s-au hidratat, am constatat ca aveam de doua ori cantitatea de care as fi avut nevoie – isi maresc de cateva ori volumul ! un singur pachet ar fi fost de ajuns)

Ceapa verde am tocat-o, separand partea alba de cozile verzi. Ardeii i-am taiat fasii iar morcovii in rondele subtiri. Am curatat bucata de ghimbir si am taiat-o marunt, la fel am procedat cu usturoiul. Dupa ce s-au hidratat ciupercile, le-am pus intr-o strecuratoare ca sa se scurga apa, apoi le-am taiat fasii.



Am pus partea alba de la ceapa si ghimbirul la calit in ulei incins, timp de un minut. Apoi am adaugat morcovii si ardeii si le-am calit timp de 3 minute, amestecand din cand in cand.



Am adaugat si ciupercile si usturoiul. Cand ciupercile au inceput sa pocneasca usor, am stins cu otetul si 200 ml de apa fierbinte. Am lasat sa fiarba timp de 5 minute.



Amidonul l-am amestecat cu 2 linguri de apa rece si l-am adaugat in compozitie, amestecand pana ce s-a ingrosat. Se adauga apoi ceapa verde tocata, sosul de soia, sare si piper. In acest moment se ia sosul de pe foc si se serveste peste taietei.


P.S. Pt a se obtine un sos mai aromat, se poate fierbe mai mult si se poate adauga mai mult usturoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu