marți, 15 mai 2012

Tartă cu mere


Acum câteva săptămâni am văzut la Teatrul Maghiar piesa  suedezului Strindberg, Domnişoara Iulia, unde la un moment dat scena a fost invadată de mere. Now, I’m not thinking about food all day long, but… Dincolo de simbolistica lor, merele mi-au făcut poftă de o tartă cu mere, pe care însă am pus-o în practică puţin mai târziu, având nişte musafiri mai speciali.

Am folosit pentru aluat:

200 grame unt
½ ceaşcă iaurt
½  ceaşcă lapte
1 ou
2 linguriţe zahăr
170 grame făină


Pentru umplutură :
1,5 kilograme mere
2 linguriţe scorţisoară
½ linguriţă nucşoară
zahăr (după gust)
zeama de la 1/2 lămâie
1 cubuleţ unt
3 linguri griş sau mălai

Untul se taie cubuleţe şi se introduce pentru 15 minute la congelator. Apoi se amestecă în făină. Se adaugă zahăul, oul, iaurtul, laptele şi se frământă până se obţine un aluat destul de moale (dacă e nevoie se mai adaugă apă). Aluatul se împarte în 2 bucăţi care se învelesc  în folie sau pungi de plastic şi se pun la frigider pentru o oră.

Intre timp se curăţă merele şi se taie feliuţe. Se pun într-un castron şi se adaugă zeama de lămâie, amestecând uşor (merele nu se vor mai oxida). Se toarnă deasupra zahărul, scorţişoara şi nucşoara şi se amestecă bine astfel încât fiecare bucată de măr să fie tapetată cu amestecul de zahăr şi condimente. 



Apoi se răstoarnă într-o strecurătoare, deasupra unei cratiţe, pentru a se scurge zeama din ele (cam 20 de minute). In acest timp se acoperă cu un prosop curat.

Se scoate din frigider una din bucăţile de aluat, se întinde o foaie rotundă cu care se tapetează forma de copt şi se introduce din nou la frigider.



Se ia cratiţa cu zeama de mere, se pune în ea un cubuleţ de unt şi se pune pe foc mic, amestecând din când în când. Atunci când din zeamă a rămas cam ½ se pun şi merele plus grişul sau mălaiul şi se amestecă bine. Se pune această compoziţie în forma de copt, peste prima foaie.



Din a doua bucată de aluat se întinde a doua foaie rotundă. Cu ajutorul unui pahar mic sau a unei forme pentru fursecuri se decupeaza în centrul ei două bucăţi de aluat, care se lipesc pe foaie. Se pune această foaie peste umplutura de mere. (Opţional : foaia de deasupra se poate unge cu ou bătut.)

Se dă la cuptor (la 180°C) pentru aproximativ 50 de minute.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu