duminică, 19 februarie 2012

Tartă cu cremă de ouă şi sirop de arţar


Sâmbăta îmi place să experimentez reţete noi de prăjituri şi tarte.



Pentru aluat am folosit :

  • 10 linguri de făină (cu vârf)
  • 115 grame unt
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 1 gălbenuş de ou
  • 4-5 linguri de lapte

Ingrediente pentru umplutură:
  • 4 ouă mari
  • 240 grame iaurt
  • 175 ml sirop de arţar (poate fi înlocuit cu o cantitate aproximativ egală de miere)
  • 1 linguriţă de scorţişoară

Am amestecat făina cu zahărul şi un praf de sare. Am încorporat untul tăiat bucăţi şi am amestecat compoziţia cu mixerul. Separat am bătut gălbenuşul de ou cu laptele şi am turnat peste compoziţia cu făină. Am frământat până am obţinut un aluat moale. Dacă e nevoie, mai puteţi adăuga puţin lapte. Aluatul sub formă de bulgăre l-am pus într-o pungă de plastic şi l-am nivelat cu sucitoarea pentru a obţine un disc, apoi l-am pus la frigider pentru o jumătate de oră.

Am încălzit cuptorul la 190⁰C. Am uns o formă de tartă cu diametrul de 28 cm cu ulei. Am scos aluatul din frigider şi l-am întins, apoi am tapetat cu el forma de tartă.

Pentru umplutură am amestecat ouăle, iaurtul, siropul de arţar şi scorţişoara până când s-a omogenizat compoziţia, pe care am turnat-o peste aluat. Am dat la cuptor pentru 45 de minute. S-a umflat şi s-a rumenit frumos (dar imediat ce am scos tarta din cuptor, s-a dezumflat). A ieşit un desert pufos, amintind puţin de aroma cremei de zahăr ars.




marți, 14 februarie 2012

Supă cremă de broccoli


Broccoli nu trebuie să lipsească din farfuria celor care se vor longevivi. Sper ca supa aceasta să mai spulbere din prejudecata generală împotriva acestei legume atât de bogată în calciu şi vitamine.

Pentru 4 porţii de supă avem nevoie de :

  • 1 ceapa
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 morcov mare
  • 1 păstârnac
  • 1 broccoli
  • 2 cartofi

Pentru servire :
  • crutoane
  • brânză rasă (parmezan/grana padano/caşcaval)



Bucata de broccoli se spală, tulpina se curăţă de stratul dur de la suprafaţă şi se taie în felii mici.
Se pun la călit ceapa, morcovul si păstârnacul taiate rondele. Dupa câteva minute se adaugă şi bucăţile de broccoli, cartofii tăiaţi cubuleţe şi usturoiul tocat.

Se călesc 2-3 minute, după care se adaugă 1- 1,5 litri apă sau supă de pui, se asezonează cu sare şi piper şi se fierbe la foc mai mic până ce floretele de broccoli şi cartoful devin moi.

După ce se ia oala de pe foc, supa se dă prin blender, până ce devine o cremă moale.

Se serveşte cu crutoane şi brânză rasă. Eu am presărat deasupra brânză caciotta cu piper,  rasă (de la un producător local).


sâmbătă, 11 februarie 2012

Moartea prânzului


Ce reprezintă acum prânzul pentru lucrătorul modern al Occidentului, trăitor in secolul XXI ?

« Din nefericire prânzul a devenit o treaba strict practică. Tradiţia prânzului tihnit a fost pusă la colţ de noua etică a muncii. De aici evoluţia sandvişului la poziţia de mijloc foarte eficient de a satisface foamea cu minimum de deranj […] »

« Am putea arunca vina pe mereu  ocupaţii, neliniştiţii şi harnicii americani. Încă din 1882, Nietzsche observa că prânzul era ameninţat de noua etică a muncii în Statele Unite. "Graba permanentă  în care muncesc", scria el în Ştiinţa voioasă "începe deja să imbolnăvească vechea Europă […]. Unii gândesc cu ceasul în mână, asta în vreme ce-şi mănâncă prânzul, timp în care citesc ultimele ştiri de bursă; aceşti oameni trăiesc de parcă s-ar teme că le scapă ceva".»

«Studiind New Yorkul anilor ’30, Lin Yutang s-a plans că viteza vieţii distrugea plăcerea de a mânca. "Tempo-ul vieţii moderne este aşa de îndrăcit, încât acordăm tot mai puţină vreme şi gândire chestiunii gătitului şi hrănirii […] Asistăm la o viaţă aproape nebună, în care oamenii mănâncă pentru a lucra, nu muncesc pentru a mânca." »

«Se pare că azi nimeni nu-şi mai găseşte timp să mănânce în tihnă. Nimic neobişnuit să vezi oamenii înfulecând repede un burger sau un sandviş între staţii, în metrou. Acest stil de a mânca sugerează vinovăţie şi furişare. Nu se mai cheamă mâncat, ci realimentare din proprie iniţiativă.»

«In prezent, bufetele pentru lucrători s-au privatizat, iar în oraşe mâncăm singuri, la McDonald’s, Burger King, KFC şi […] Prêt-a-manger. Acestea sunt locurile care întruchipează astăzi definiţia fascistă privind funcţia mâncării, de a oferi organismului lucrătorilor o injecţie de energie. Lamentabilă privelişte, şiruri de truditori singuratici stând la ferestrele unor asemenea locuri, molfăind fără nici o bucurie, citind ziarul sau privind în gol la peisajul străzii. »

« Trebuie să readucem prânzul în cultura noastră. Este dreptul nostru firesc. El ne-a fost furat de conducători. Teama care ne ţine ţintuiţi de birou, cu privirea ţintă la ecranul monitorului, nu serveşte spiritului. In timpul prânzului uitaţi că trebuie să daţi dovadă de inteligenţă, simţ practic şi eficienţă. Se cuvine ca prânzul să devină hrănitor fizic, dar şi spiritual. Intim, jovial, o ocazie specială […] »

Tom HODGKINSON
« GHIDUL LENEŞULUI mic tratat pentru leneşi rafinaţi »
Editura Nemira, 2006

Brioşe cu fructe de pădure şi müsli


I love muffins. I'm a muffomaniac ! Brioşele sunt desertul pe care-l fac cel mai des şi în orice anotimp.

Ingrediente pentru 24 de brioşe :

  • 15 linguri de făină
  • 12 linguri de zahăr
  • 1 praf de copt
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • 2 ouă
  • 8 linguri de iaurt
  • 8 linguri de lapte
  • 100 grame unt topit
  • 350 grame fructe de padure (eu am folosit congelate)
  • 10 linguri de müsli (cu alune si fructe uscate)

Se amestecă într-un bol făina, praful de copt, zahărul şi scorţişoara.

Separat, în alt vas se amestecă ouăle bătute cu iartul şi laptele. Se încorporează untul topit (încet pentru a nu transforma compoziţia în omletă). 




 Incorporăm în amestecul cu făină fructele de pădure şi müsli, apoi compoziţia lichidă. Se amestecă bine, dar nu până la omogenizare completă. 


 Turnăm aluatul obţinut în formele pentru brioşe (eu folosesc forme de silicon care nu trebuie unse cu ulei înainte de a fi folosite).

  
Le dăm la cuptor pentru 20 de minute (cuptorul preîncălzit la 190⁰C).


And... the Muffin King has finally come:

http://www.youtube.com/watch?v=EGYLRMUinjE



Salata de iarna

Am ales pentru prima postare aceasta salata care-mi aminteste putin de pranzurile luate pe partie in ultima vacanta de ski.

In plus, te ajuta sa iesi din monotonia meniului de iarna, nu necesita mult timp de preparare si poate constitui un pranz excelent de luat la serviciu.


Pentru 2 portii avem nevoie de:

- 5-6 cartofi medii
- salata verde
- 2 castraveti murati
- ceapa marinata
- masline
- un ardei gras
- mozzarella / telemea

In functie de ce mai aveti prin camara/frigider, mai puteti adauga (sau inlocui unul din ingredientele de mai sus cu) : boabe de fasole din conserva, morcov ras cu porumb, sfecla rosie.





Fierbeti cartofii in coaja. Dupa ce s-au racit, decojiti-i si taiati-i felii. Peste feliile de cartofi adaugati fasii de salata verde, feliute de ardei, rondele de castravete murat, ceapa marinata, maslinele si feliile de branza.



Merge bine cu un dressing de ulei de masline si otet balsamic sau puteti incerca un dressing de iaurt cu usturoi si plante aromatice.