duminică, 1 aprilie 2012

Prânzul boierilor moldoveni de la 1800


Zilele astea am citit din cartea lui Radu Rosetti, « Ce am auzit de la alţii », care evocă dulceaţa şi îmbelşugarea traiului moldovenesc de pe la 1800.

Cum era prânzul unui boier moldovean de seamă? Cam aşa :

«în alcătuirea acelor mese date de bunica, atât la Ieşi, cât şi la Bohotin, îşi dădeau întâlnire toate bucătăriile din lume (afară de cea nemţească, pentru care ea avea un dispreţ desăvârşit). In cinste erau, afară de feliurile obişnuite în ţară şi de multe excursiuni în bucătăria franceză, bucatele greceşti şi turceşti : nenumărate feliuri cu untdelemn, cataifurile, baclavalele şi caplamalele, cari mai trăiesc şi astăzi, precum şi altele, din nenorocire defuncte, de care îmi aduc aminte cu jând : kuşkebak, tingirebak, kafasaki, friptură tocată la frigare şi alte multe feliuri gustoase dacă nu tocmai uşoare demistuit, ale căror nume chiar l-am uitat. De almintrelea, Bohotinul era în condiţiuni gastronomice cu totul excepţionale, înlesnind mult ţinerea unei mese bogate, că vânatul de toate soiurile, de la căprioară până la prepeliţă, mişuna în păduri, în câmpii şi stufării, iar Prutul da cigă, viză, crap şi mihals în abondenţă. »

Radu Rosetti, « Ce am auzit de la alţii. Amintiri », pag 77-78
Ed Humanitas 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu